1 CímlapÍzelítő a tartalomból:

  • Ha gyermeked élete a tét
  • Teljes életet élve – fogyatékkal is
  • Kiút a depresszióból
  • Gyermeknevelésről: Túl szigorú? Túl engedékeny?
  • Gyógyulás szexuális bántalmazásból
  • és
  • Házasság: Én nem így képzeltem…

Megrendelem

 

 

4 5 Lydia52Ha gyermeked élete a tét – Beszélgetés Kovács Angélával (4. old.)

Ki ne örülne annak, amikor újabb gyermek érkezik egy családba? Sikeres szülés után felhőtlen a szülők öröme. Néhány napos kórházi tartózkodás után anya és gyermeke boldogan térhet haza. De előfordul, hogy másképp alakulnak a dolgok…

A Gyömrőn élő Kovács Angélával beszélgettünk erről, aki második gyermeke születésekor már nem volt tapasztalatlan kismama. A szokásos pár napos kórházi tartózkodás számukra nyolc hosszú hónapra nyúlt. A pici Esztikét eközben többször hozták vissza a klinikai halál állapotából...

 

10 11 Lydia52Akadályok? De nem nekem! Teljes életet élve – fogyatékkal is (11. old.) 

Lena Maria Klingvall karok és bal lábszár nélkül jött a világra. Születése után az orvosok azt ajánlották szüleinek, hogy adják örökbe a kislányt, de ő egyetlen rohammal meghódította szülei szívét. Lena Maria életútját rengeteg szeretet és bátorítás egyengette. Az életvidám svéd lány története 1995-ben lenyűgözte az akkori LYDIA-olvasókat. Ma ő maga is ámulattal tekint vissza élete eseményeire: „Énekeltem a világ néhány leghíresebb színpadán, királyokkal és elnökökkel találkoztam. Hihetetlenül szerencsés vagyok, hogy élhetek!”

 

14 Lydia51Kiút a depresszióból (16. old.) 

„Egész gyerekkoromat végigkísérte az elutasítottság érzése. Édesapám fiút szeretett volna, ezért nem igazán éreztette velem a szeretetét. Úgy nevelt, mint egy fiúgyermeket, sokszor kellett erőmet meghaladó munkákat végeznem. Talán ez ösztönzött arra, hogy minél hamarabb elkerüljek otthonról, és önállóvá váljak. Azt gondoltam, ha házasságot kötök, azzal minden megoldódik. De ezzel nem oldódtak meg, inkább halmozódtak a nehézségeim…”

A cikkből megtudjuk, hogyan zuhant egy fiatal nő a depresszió mélységeibe, majd 26 év elmúltával hogyan szabadult ki onnan.

 

18 19 Lydia52Túl szigorú? Túl engedékeny? A gyermeknevelésről... (18. old.) 

A Példabeszédek könyvében olvashatjuk a 3000 évvel ezelőtt élő szülőknek szóló tanácsot: „Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.” (Péld 22.6) De mi a neki megfelelő mód? – kérdezhetjük magunktól...

Igyekezzünk-e minél hamarább túl lenni a csecsemő- és kisgyermekkoron? Kié legyen a családban a döntés? Mi a fegyelmezés kulcsa? Hogyan segíthetjük érett személlyé válni gyermekeinket? Ezekre, és hasonló kérdésekre kapunk választ a cikkből.

 

14 15 Lydia52Kulcs a szabadsághoz: a megbocsátás – Gyógyulás szexuális bántalmazásból (14. old.)

Tizennégy éves koromban olyan dolog történt velem, ami romba döntötte biztonságosnak hitt kis világomat: apám szexuálisan bántalmazott.

„Istenem, miért engedted meg ezt? – kérdeztem kétségbeesetten. – Hol voltál?” Nem akartam, hogy ezután bármi közöm legyen akár Istenhez, akár az apámhoz. A szívem halálos sebet kapott. Tizennyolc évesen végleg elhagytam a szüleim házát, egyszál magamban másik városba költöztem… De a múltamat minden kapcsolatba magammal hurcoltam. Nem akartam beszélni arról, ami történt, tele voltam haraggal és gyűlölettel…”

 

22 23 Lydia52Házasság: Én nem így képzeltem… (22. old.)

„Gyerekkori álmom volt, hogy viszonylag hamar férjhez menjek, és saját családom legyen. Álmom első fele huszonegy éves koromban valóra is vált. És nem töltöttem még be a huszonharmadik évemet, amikor a férjem végzett az egyetemen, én pedig az első babánkat vártam…

Később egyre nehezebben vettem tudomásul, hogy a férjemnek üzleti ügyek miatt gyakran el kell utaznia. Más családoknál azt láttam, hogy az apukák délutánonként kerékpároznak a gyermekeikkel, elsétálnak az erdőbe, vagy együtt legóznak velük. Nem ugyanígy képzeltem én is?!”

Megrendelem