Tíz jótanács, hogy életünk örömtelibb legyen!

 1. Keress örülnivalót

Felébredés után mi az első gondolatod? „Jó reggelt, problémák...“, vagy: „Minek örülhetek ma?“

Ha az ember fáradt, olyankor nehezére esik, hogy pozitívan gondolkodjon. Pedig egy jó gondolat a nap elején a ránk váró dolgokat is könnyebbé teheti. Például a lányom egy időben nagyon félt a vizsgáitól. Ezért aranyszínű betűkkel írta ki az ágya fölé: „Mindenre van erőm Krisztusban, aki engem megerősít!“ (Fil. 4:13). Mostanában, ha reggel kinyitja a szemét, ez az igevers bátorítja a mindennapok kihívásai között.

Tegyünk föl a falunkra bátorító igéket! Vagy állíthatunk az éjjeliszekrényünkre egy naptárt, vagy egy kis kártyát, amelyen bátorító üzenetek vannak. Ez reggelente segít, hogy a napot új reménnyel és életerővel kezdhessük.

2. A fény elűzi a félelmet

Ha a gondolataink, akár egy ködös őszi nap, homályosak, szükségünk van több fényre. Gyermekkoromban minden éjszaka féltem a képzeletemben élő, szekrényemben megbújó sötét lényektől. Az ágyam melletti éjjelilámpa viszont jó megoldást kínált: egy gyors kattintással meggyőződhettem arról, hogy a székemen nem egy szörnyeteg, hanem a kedvenc plüsstyúkom üldögél. Ugyanígy vagyunk más jellegű félelmeinkkel is: nappali világosságban már nem is annyira ijesztőek.

Amilyen gyakran csak lehet, menjünk ki a fényre, a levegőre! Ha feladataink nagy erőfeszítéssel járnak, különösen is szükségünk van egy jó adag napfényre és friss levegőre. A fény gyógyító hatása tudományosan is bizonyított: szó szerint megvilágosítja az életünket és megszabadít a félelemérzettől.

3. Aki nem mozog, berozsdásodik

A testmozgás különösen azoknak remek, akik ülőmunkát végeznek, és segít a szellemi kifáradás leküzdésében is. Ha nem tudjuk magunkat rávenni a sportolásra, akkor legalább a napi rutinba építsünk be minél több mozgást: lift helyett menjünk fel gyalog a lépcsőn, munkába vagy bevásárolni is inkább gyalog vagy biciklivel járjunk.

Egy idő óta a beszélgetéseimet is séta közben intézem. Ez időkihasználásnak is jó, közben pedig még mozgunk is.

A mozgás javítja a vérkeringést. Így kevesebb kávéra, teára, édességre lesz szükségünk a nap folyamán.

4. Egészséges táplálkozás

Amit eszünk, az sokkal jobban befolyásolja az életérzésünket, mint amennyire gondoljuk.

Életünk bizonyos szakaszaiban, amikor szó szerint „feszültség” alatt állunk, gyakran elveszítjük az étvágyunkat. Úgy érezzük, mintha a gyomrunk összeszorulna, semmi sem ízlik. Az evés mindennapos rutinná válik. Az ember gyorsan bekapja azt, ami éppen a keze ügyébe kerül: keksz, süti, ropi stb.

Egy jó nap viszont kiadós, tartalmas reggelivel kezdődik. Igyunk sok vizet és édesítetlen gyümölcsteát. Együnk lassan, és minden falatot alaposan rágjunk meg. Így sokkal jobban fogjuk érezni magunkat!

Étkezésnél gondoskodjunk nyugodt, kellemes hangulatról. Néha hétköznapokon is teríthetünk vasárnapi terítékkel. Díszítsük fel az asztalt: legyen minden étkezésnek egy kicsit ünnepi hangulata!

5. Lélegezz mélyeket

Néha az az érzésed, hogy megfulladsz? Stresszhelyzetben  az ember hajlamos arra, hogy gyorsakat és aprókat lélegezzen, ezért a szervezet nem jut elég oxigénhez.

Végezzük el a következő légzőgyakorlatot: feküdjünk hanyatt és tegyünk egy könyvet a hasunkra. Lélegezzünk mélyet, majd lassan fújjuk ki a levegőt. Két percen keresztül folytassuk. Ez a gyakorlat ellátja agysejtjeinket a szükséges oxigénnel, ezáltal javul a hangulatunk és koncentráltabban tudunk dolgozni is.

6. Ne légy mindig elérhető

Nemrég eltört a mobiltelefonom. Egyszerre próbáltam egy e-mailre válaszolni, az iskolai füzeteket javítani, az éppen kifutni készülő levest a tűzhelyről lehúzni – és közben telefonálni. Ez az utóbbi már soknak bizonyult, a kezemből kiesett a telefonom. Akkor megtanultam: ha éppen főzök, akkor csak főzzek. Ha dolgozatot javítok, akkor csak arra figyeljek. Ha telefonálok, akkor ne tegyek semmi mást beszélgetés közben.

A modern technológia feladata, hogy minket szolgáljon, és nem fordítva! Az esetek többségében később is vissza lehet hívni azt, aki keresett. A fontos üzeneteket az üzenetrögzítőn vagy egy sms-ben is megkaphatjuk.

7. Ápold a barátságaidat

„Nincs időm“ – ez a mondat bármelyik kapcsolatot képes megölni. Tehát szánjunk időt rá, hogy együtt legyünk azokkal az emberekkel, akik számunkra valamit is jelentenek. Élvezzük a közösen eltöltött időt. A kiégés, az életbe való belefáradás egyik legfontosabb kiváltóoka ugyanis a magány.

A barátainkkal való találkozáskor ne az összes létező problémánk megbeszélése legyen a célunk. Élvezzük egymás társaságát úgy, hogy közben valami szép zenét hallgatunk, társasjátékozunk, vagy egyszerűen egy tea és sütemény mellett ülve beszélgetünk. Nevessünk  együtt a mindennapok apró eseményein, és osszuk meg egymással életünk örömteli pillanatait.

Jegyezzük fel a naptárunkba rokonaink, barátaink és ismerőseink születésnapját, évfordulóját, és lepjük meg őket egy kis üdvözlettel. A barátság ezen apró bizonyítékai derűsebbé teszik mások napját, ugyanakkor saját életünket is. Van-e szebb dolog annál, mint hogy másnak örömöt szerezünk?

8. Vezess hálaadás-naplót

Szerezz be egy szép üres füzetet, és írj bele naponta öt dolgot, amiért aznap hálás lehetsz. Lesznek olyan napok, amikor ez nem fog könnyedén menni, de ne add fel! Köszönd meg Istennek imában a napfényt, a gyermeked mosolyát, a férjed munkahelyét, a szüleid egészségét, a fiad egyetemi helyét.

A hálaadást megtanulhatjuk. Ez megvidámítja szívünket és megerősít bennünket. A napló pedig segít abban, hogy emlékezzünk az életünkben történő jó dolgokra, amiből sokkal több van, mint hinnénk!

9. Lassan járj, tovább érsz

Még ha úgy is tűnik, hogy a napi beosztásod zsúfoltsága nem engedi: iktass be hetente egy pihenőnapot, vagy két-háromszor néhány nyugodtabb órát. Jegyezd be a határidőnaplódba a rendszeres kikapcsolódást, mint hivatalos „semmittevés-órákat”!

Ezeken a „semmitevés-órákon” az élvezet-szabály érvényesül: tedd azt, amit valóban szeretsz! Itt nincs kötelező menetrend, nem adhatok ötletet. Mindenki maga tervezheti meg a saját „wellness” programját.

Isten is szünetet tartott a teremtés hetedik napján: „Azután megáldotta és megszentelte Isten a hetedik napot, mivel azon pihent meg Isten egész teremtő és alkotó munkája után.“ (1 Mózes 2:3)

10. Gondoskodj arról, hogy jól tudj aludni

„Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát”. Ez a közmondás vonatkozik a megfelelő külső környezet kialakítására és a lelkünkre is. Nemcsak akkor alszik az ember nyugodtan, ha tiszta a lelkiismerete, hanem akkor is, ha aggodalmait és haragját le tudja tenni.

Az éjszakának a nappal utáni pihenőidőszaknak kell lennie. Ezért is tanácsolja a Biblia: „A nap ne menjen le a ti haragotokkal.” (Ef 4:26)

Ha nem lehetett valamilyen konfliktust nappal megoldani, legalább gondolatban tegyük le őket. A naplóírás, vagy egy „aggódás-doboz” használata segítséget jelenthet ebben. Kis cetlikre leírhatjuk a gondjainkat, szükségeinket, félelmeinket, konfliktusainkat. Ezzel szó szerint és jelképesen is kiírjuk magunkból. Aztán az egészet átadhatjuk Istennek. Ugyanis egy következő sikeres, vidám nap előfeltétele a kellemes, pihentető alvás.

Roswitha Wurm

A cikk a 38. sz. Lydia magazinban jelent meg.